Διακοπές!

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ένα γελαστό (θεατρικό) απόγευμα



Χθες το απόγευμα μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο Σίμο Ρούσσο και μια μεγάλη ομάδα από μέλη της Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου ζήσαμε ξεχωριστές στιγμές παρακολουθώντας μια εντελώς διαφορετική θεατρική παράσταση.
Μια παράσταση υπαίθρια, στον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι στην περιοχή του Νομισματοκοπείου. Το Θέατρο Αλληλεγγύης για Παιδιά (μια πρωτοβουλία του Θεάτρου Νέου Κόσμου) παρουσίασε σε ένα ιδαίτερο κοινό το έργο της Μαρίας Παπαλέξη "Ξημερώνει".
Μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών διασκέδασε τα μικρά τσιγγανόπουλα -πολλά από αυτά μάλλον έβλεπαν για πρώτη φορά στη ζωή τους θέατρο.



Οι μικροί θεατές ζητούσαν να συνεχιστεί  το έργο και μετά το τέλος του, ενώ όταν τους μοίρασαν τις αφίσες έτρεξαν να στολίσουν  μ' αυτές τα σπίτια τους... Μικρές περιποιημένες παράγκες γεμάτες λουλούδια

.


Πολλά ήταν τα χαμόγελα. Και έγιναν περισσότερα όταν τους είπαμε πως θα βρεθούμε και πάλι εκεί για να φτιάξουμε μαζί τους παραμύθια. Μας ζητούσαν και την εφημερίδα, ελπίζοντας ίσως πως εκεί θα εύρισκαν κι άλλες όμορφες ιστορίες...
Φύγαμε με νέα δύναμη από τον καταυλισμό. Ένα Χαλάνδρι για όλους με αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό, μια πόλη που ονειρευόμαστε. Αξίζει να δίνεις τη μάχη...





Αντιγράφω από το πολύ καλό ρεπορτάζ της Ειρήνης Ορφανίδου στην ιστοσελίδα thetoc.gr

....Το Θέατρο του Νέου Κόσμου συνεχίζει, για 12ο χρόνο, τη δράση της κινητής μονάδας θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Όπως σημειώνουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και η βοηθός καλλιτεχνικού διευθυντή, Μαρία Παπαλέξη για τη δράση Θέατρο Αλληλεγγύης για Παιδιά «σιγά σιγά, αυτά τα χρόνια απλωθήκαμε και σε άλλους χώρους όπου μπορεί να βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών, όπως προσφυγικούς καταυλισμούς, ειδικά σχολεία, γυναικείες φυλακές. Συνολικά έχουμε δώσει πάνω από 1.700 δωρεάν παραστάσεις σε όλους αυτούς τους χώρους…»

Το έργο για παιδιά της Μαρίας Παπαλέξη «Ξημερώνει»
Ένας μικρός σκίουρος πέφτει για ύπνο στο μαλακό του κρεβάτι, στη ζεστή φωλιά του. Ξαφνικά, μ’ έναν τρόπο μυστηριώδη, βρίσκεται στην άλλη άκρη του δάσους! Πώς θα βρει το δρόμο να γυρίσει πίσω μέσα στη νύχτα; Ευτυχώς θα συναντήσει όχι μόνο κινδύνους, μα και φίλους πρόθυμους να τον βοηθήσουν, με πρώτη και καλύτερη μια πυγολαμπίδα. Ο μικρός σκίουρος είναι χαριτωμένος, πεισματάρης κι επίμονος, επιρρεπής στις γκάφες, αλλά και έτοιμος να μάθει από τα λάθη του. Θα καταφέρει να φτάσει στο μαλακό του κρεβάτι κοντά στο χάραμα, την ώρα ακριβώς που… ξυπνά! Όλη η περιπέτειά του ήταν ένα κακό όνειρο. Κι ακόμα και το χειρότερο όνειρο κάποτε τελειώνει, γιατί πάντα ξημερώνει.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Σπύρος Γραμμένος
Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνα Μικρούτσικου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Λυπηρίδου, Μαρία Τζάνη
Φωτογραφίες: Μαρία Τζάνη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντίνη Ρέντη, Κατερίνα Μαούτσου, Μάνος Στεφανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: